Healthy Lifestyle Diary : Prvé dva týždne

By Unknown - januára 17, 2015

Ahojte!

Prednedávnom som Vám písala, že som sa konečne viac oduševnelejšie pustila do zmeny môjho životného štýlu. Áno, som taký blázon, aby som s tým začala počas skúškového.. :-) Prvým cieľom bolo do dvoch týždňov zhodiť cca 2 kg, začať zdravšie jedávať a pravidelnejšie cvičiť. Keďže zajtra to budú už tie dva týždne, tak je asi správny čas na zhodnotenie (keďže sa mi už podarilo dosiahnuť svoj cieľ).

Zdroj: google.com
Niekto si možno povie "haha, len dve kilá?", ale keďže chcem dosiahnuť svoj cieľ zdravo a dlhodobo, tak na začiatok boli tie dve kilá viac ako odvážny cieľ. Keď s niečim takýmto začnete, nevidíte hneď výsledky (čo je na tom asi najviac demotivujúce) a chvíľu trvá, kým si telo privykne na zmeny. Ak nemáte morbídnu obezitu alebo väčšiu nadváhu, keď prejdete na zdravšiu stravu a cvičenie, tak telo sa "bráni" a zo začiatku nemusíte schudnúť vôbec nič. Vaše telo nevie, prečo zrazu prijíma ľahšie stráviteľné jedlá. Nevie, prečo má denne vykazovať podstatne väčšiu aktivitu. Táto fáza je u každého individuálna (sledujem to aj na ďalších ľuďoch, ktorí chceli začať chudnúť v mojom okolí). Jej dĺžka nezáleží totižto len od stavu fyzického, ale i psychického. Ak beriete túto zmenu ako obmedzenie a trápenie, či už podvedome alebo vedome, tak verte tomu, že to bude mať dopady na Vaše telo i fyzicky. Viem o čom hovorím, pri rôznych dietách po dlhé roky som mala pocit, že sa musím obmedzovať, že sa nemôžem ísť najesť niekde mimo, že MUSÍM športovať. Keď sa mi ale asi pred dvoma rokmi podarilo trvale a zdravo zhodiť asi cca 10 kíl (o tom som Vám už písala), mala som k tomu iný postoj. Chcela som mať šancu začať od znova a správne. Presťahovala som sa, mala som novú prácu, novú školu a chcela som byť i ja "nová". Po námahe na začiatku boli tréningy čoraz zábavnejšie a zaručili mi obrovský nával šťastia a energie na celý deň. Zdravé varenie ma bavilo, experimentovala som s chuťami, ktoré som predtým "vďaka" soli či cukru ani len poriadne necítila. Potom nastali však okolnosti, o ktorých som Vám už písala a kvôli ktorým som poľavila.


Keď som tentokrát pred dvoma týždňami začínala, tak som mala dostatok odhodlania fyzického i psychického, že som proste vedela, že to tentokrát musím zvládnuť hlavne kvôli sebe. A som zatiaľ na veľmi dobrej ceste. Po dvoch týždňoch môžem skonštatovať:
- môj prvý cieľ, schudnúť 2 kg, sa mi podaril. Nie je to však len váhe. Úbytok centrimetrov si nemeriam, ale po dvoch týždňoch je badateľný. Mám plochšie brucho, menšie boky, pevnejšie stehná a keby som nemala pri sebe váhu, mala by som pocit, že som proste musela schudnúť ešte aj viac. Mám postavu presýpacích hodín, a tak je úbytok rovnomerný a postava sa mi tvaruje celá.
- pohyb sa mi stal každodennou rutinou. Dokonca až tak, že aj mimo jógy, behu či ďalších cvičení , ktorým sa venujem minimálne pol hodinu denne, mám napríklad aj večer chuť sa prechádzať. Áno, aj keď bola zima a tma už o štvrtej a normálne by som v takomto období chcela zaliezť pod deku a čítať si, resp. pozerať film. :-) Pred troma dňami ma chytili pri behu celkom veľké bolesti v strede chrbta, a tak som na posledné dva dni svoju aktivitu trošku znížila - len na prechádzky a aktívnejší, menej sedavý, deň. Dnes sa chystám ale opäť cvičiť, či už pôjdem behať alebo plávať. Pohyb mi už chýba! :-)


- stravu som celkovo zlepšila. Jedávam viac ovocia či zeleniny a na sladké som mala chuť asi len dvakrát (aj to len vďaka tomu, že nastalo obdobie mesiaca, kedy proste žena sladké potrebuje :-)). A možno na Vaše veľké prekvapenie, som si tie dve-tri čokoládové pralinky dopriala, keď som na ne mala chuť. Všetko pre to, aby som ani len podvedome nemala pocit, že sa obmedzujem. Ďalší deň som si dala o 15 minút dlhšie cvičenie a aj napriek zhrešeniu som samozrejme schudla. Varíme si s priateľom veľa woku, ale takého, kde je veľa zeleniny, tofu alebo mäsa a málo rezancov. 


Prílohy som úplne vylúčila a za dva týždne som mala asi len 3 plátky chleba. Opäť len pre to, že som dostala chuť na chlebík a nechcela som sa trápiť. Jedávam pravidelnejšie, nevynechávam raňajky a už sa mi vlastne stalo takou rutinou, že vstávam 6:30, minimálne pol hodinu si zacvičím a potom si dám raňajky. Do 8 som tak pripravená (po cvičení a raňajkách) pracovať, učiť sa či riešiť ďalšie veci, ktoré mám v ten deň naplánované. 


Zatiaľ som teda so sebou spokojná. Energia a chuť na cvičenie už prichádza sama. Dokonca keď som jeden deň nemohla cvičiť ráno, ale až večer, tak som celý deň pociťovala rozdiel a to, ako mi pohyb chýbal. Neviem úplne, čo si mám stanoviť ako ďalší cieľ. Či zostať pri krátkodobých rýchlejších cieľoch alebo dlhodobejších. Musím zistiť, čo bude/je pre mňa v tomto bode najväčšou motiváciou a dám Vám čoskoro vedieť.
Dúfam, že Vám moje postrehy pomohli, aj keď nie som žiaden odborník, len sledujem svoje telo či chyby, ktoré robia ľudia v mojom okolí (či už sa jedná o motiváciu, jedlo či šport). Musím sa priznať, že spisovanie svojich postrehov a radosť s dosahovania cieľov ma teší o to viac, keď sa o ne môžem podeliť s Vami.


Kedy najradšej cvičíte? Ráno či večer?

  • Share:

You Might Also Like

1 komentárov