Ako na fotky na blog či instagram?

By Unknown - apríla 09, 2017

Ahojte,

neviem, či mám vo svojich radoch veľa čitateliek - blogeriek. Ak tu nejaké ste, určite sa priznajte, ktoré ste to, rada si pozriem Vaše blogy. Dnešný článok snáď zaujme aj "neblogerky", pretože bude o tom, ako odfotiť krajšie fotky. Nemyslím si, že som nejaký veľký odborník, ale keď som minule porovnala jedny z prvých fotiek na blogu s tými poslednými, tak vidím obrovský pokrok. A práve preto som sa rozhodla spísať pár tipov, ktoré som behom pár rokov na blogu či instagrame vysledovala. Ale veď posúďte sami, či na mojich fotkách vidíte nejaký rozdiel. :-)

Toto sú jedny z prvých fotiek na mojom blogu...

Zdroj: Vlastná fotografia
A toto sú fotky z posledných článkov, ktoré plánujem na blog, čiže najnovšie fotky..

Zdroj: Vlastná fotografia
1. Fotoaparát a vybavenie, svetlo
Veľkú časť fotiek robí fotoaparát. Teda aspoň robil v minulosti. Myslím si, že pri dnešnom pokroku v technológiách sa dajú pekné fotky na blog spraviť kľudne aj na kvalitnejší telefón. Sama fotím fotky na instagram jedine na mobil. Navyše existuje množstvo rôznych editačných programov, pomocou ktorých si viete upraviť jas, kontrast, ale aj farby či "rozmazanie" pozadia.
Dôkazom sú aj fotky na sociálnej sieti instagram, kde je množstvo z tých najlepších fotografií fotených práve telefónom. Dôležitejšie ako fotoaparát je podľa mňa dobré svetlo. To pre mňa s nie príliš svetlým bytom znamenalo jednoznačne kúpu umelých svetiel. Ja som si svoje kúpila na ebayi, kupovala som väčšie softboxy, aby som mala na videách prirodzené svetlo a stál ma set dvoch cca 30€. Kupovala som set dvoch softboxov práve kvôli tomu, aby mi nasvietenie len z jednej strany nehádzalo tiene na tú druhú stranu.
Ak máte svetlejšie miesto na fotenie pri okne či vonku, tak Vám stačí už len nájsť si vhodný "kút" a čas, kedy je najlepšie svetlo. Zároveň je potrebné dať pozor na tiene a odrazy na produktoch či zrkadlách. Viď nižšie odraz svetla na lesklom obale štetcov.

Zdroj: Vlastná fotografia
2. Pozadie
Trendom posledných rokov je fotenie beauty produktov na kožušinách, dreve či mramore. Ak nemáte vhodný kus takéhoto pozadia doma, veľmi dobre Vám vie poslúžiť pár "plátov" laminátovej podlahy (posledné kusy viete častokrát kúpiť v obchodoch ako Baumax či Hornbach za výrazne lepšiu cenu). Ak máte menej priestoru na skladovanie pozadí ako ja, tak ich skúste zakomponovať do bežného života. Ja som si napríklad kúpila drevený podnos do postele tuším z Pepca za pár eur a kožušinu z IKEA, ktorú mám pri posteli v spálni za 10€/ks (odkaz tu). Nedávno som na nejakom blogu videla zaujímavý tip na mramorové pozadie z plagátu (kúpiť sa dá napríklad tu), čo mi však prišlo za 21€ v rozmere 30x20 cm príliš drahé. Preto som mramorové, ale aj nové drevené pozadia vyriešila nákupom lepiacej tapety na stenu s rozmerom 50x60 a leskom (bude to vyzerať prirodzenejšie) z ebayu za 2,72 doláru. Dajú sa samozrejme kúpiť v rôznych vzoroch aj v Hornbachu či OBI. Potom som našla na ebay aj látkové pozadia vo farbe dreva, tak uvidíme, čo bude vyzerať najlepšie. Veľmi dobre na fotkách vyzerajú aj magazíny v pozadí či dopĺňajúce farby (tak, aby produkt nezanikal, ale aby fotka nebola zase fádna).

Zdroj: http://www.ebay.com/itm/361911624438?_trksid=p2057872.m2749.l2649&ssPageName=STRK%3AMEBIDX%3AIT
3. Kulisy
Fotka pôsobí kvalitnejšie, keď na nej nie je produkt samotný, ale je tam kúsok iného produktu so zaostrením na ten, ktorý je predmetom, prípadne sú tam šperky, kvety, cukríky či ďalšie priestorové prvky. Fotka potom pôsobí prirodzenejším dojmom. Samozrejme záleží aj od konceptu fotiek. V poslednej dobe sa mi začínajú páčiť na pozadí len dve farby ladiace s produktom a v popredí len samotný produkt. Asi je to tým futuristickým trendom, ktorý začína byť v roku 2017 ešte výraznejší. Takže tu už záleží, či sa Vám viac páči niečo jednoduchšie a futuristickejšie alebo "nedbalé" rozhádzanie produktov na stolíku. 

Zdroj: http://www.tobeyoutiful.com/2017/01/catrice-neuheiten-2017-ombre-two-tone-lippenstift.html

4. Swatche
Zo začiatku som swatche vôbec nevedela fotiť! Tieň či rúž mi prišiel zakaždým odlišný. Potom som prišla na to, že musím ísť podľa swatchu potom aj pri prípadnej úprave fotky (keď zvýšim svetlo, tak kontrast upravím tak, aby odtieň vyzeral na obrazovke rovnako ako naživo).
Ďalej je tu kameň úrazu - odfotenie swatchu. Napríklad rúže či nechty vyzerajú dobre, keď je v pozadí celá majiteľka (napríklad detail na túto časť pri fotení celkového outfitu). Pri ostatných produktoch je zaujímavým nápadom napríklad nakreslenie pier pri swatchovaní rúžu, či použitie loga značky. Ako pozadie týchto swatchov rada dávam samotný produkt, ktorý swatchujem.

Zdroj: Vlastná fotografia
5. Skúšať, skúšať a skúšať ... a inšpirovať sa u iných!
Niekedy sú lepšie dni, inokedy horšie. Niekedy odfotím produkt dobre hneď na prvej fotke a som spokojná. V iných prípadoch mi tam niečo chýba, mením pozadie, úhly, "kulisy", zaostrenie.. A chce to len skúšať, kedy bude produkt vyzerať podľa Vášho názoru čo najlepšie. Nikto učený z neba nespadol a ako každá zručnosť sa aj fotenie a aranžovanie fotiek zlepšuje s počtom odfotených a upravených obrázkov... :-) Koľkokrát som bola s fotkou úplne spokojná na displayi fotoaparátu a potom som ju vo Photoshope upravovala, hrala som sa so svetlom a farbami a stále to nebolo ono. Rovnako na instagrame. Fotka vyzerá dobre bez filtru, ale keď chcete, aby vyzerala ešte lepšie po úpravách, niekedy to hold nejde tak jednoducho.
Zároveň je skvelé sledovať iné blogy či profily na instagrame, často Vás to (niekedy aj podvedome) inšpiruje a zlepšia sa tak i Vaše fotografie a schopnosti aranžovania. A viete, že ten pocit, "že tam niečo chýba", viete vyriešiť pridaním kvetov, iného produktu či zmenou farieb/pozadia.

Budem rada, ak mi napíšete do komentárov svoje blogy či instagramy a ukážete mi, aké fotky fotíte Vy. Rada sa inšpirujem!


  • Share:

You Might Also Like

16 komentárov

  1. Super článok :) tie softboxy urobia fakt veľa, len škoda, že ja ich v našom maličkom byte nemám kde skladovať, preto som si ich doteraz ani nekúpila. Osobne mám problémy s fotkami, pretože sa snažím fotiť jednoducho a asi tie fotky nepôsobia veľmi dobre. Mne sa napríklad nepáčia nastajlované fotky typu, hentam časopis, hentam šperk či kvet. Mne práveže toto prirodzené nepríde a asi na túto časť nemám kreatívneho ducha :D občas tak aj ja fotím, lebo si myslím, že je to asi zaujímavejšie pre čitateľov, keďže takéto fotky vidím často na blogoch.
    Drew's Beauty

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ja bývam s priateľom v dvojizbáku, takže "bytové" problémy s priestorom poznám :-) Svetlá tak zakaždým rozkladám, ide to celkom rýchlo (za 5 minút zložím oboje svetlá) a skladujem ich potom v skrini. Tak mne najprirodzenejšie fotky prídu, keď je to odfotené tam, kde sa to používa - napríklad šampón v nejakom držiaku na šampóny v sprche/či na vani, len keď som to skúšala, tak mi prišlo, že na fotkách to dobre nevyzerá... :-) V poslednej dobe sa mi začína páčiť taký jednoduchší štýl, ako bol na fotke vyššie s rúžmi, tak uvidím, či sa tak časom naučím aj fotiť, aby to vyzeralo dobre... :-)

      Odstrániť
  2. Ach fotenie, to je narocny proces, hlavne ked ma clovek maly byt, nedostatok svetla nedostatok priestoru nadostatok materialu. Ja sa vofoteni stale ucim, so vsetkym o com hovoris sa stotoznuje. Najvacsi problem mam stale, rozmiedtnit veci tak, aby vyzerali dobre. To je naozaj umenie a nie stsle sa mi to dari.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Áno, som na tom úplne rovnako.. :-) a keď to dobre rozmiestniš, tak zrazu máš zlý uhol, niekde sa ti odráža svetlo, niečo sa ti začne kotúľať/tiecť a podobne... Útrapy blogerov, ktoré v konečnom dôsledku nikto okrem blogerov nepozná :-D Raz musím spraviť nejaké "behind scenes" video, ako sa mi niekedy neuveriteľne nedarí, pretože to by jeden častokrát nevymyslel. Zatiaľ asi vyhráva, keď dobehol do záveru pes a ten otvorený krém mu veeeľmi zachutil... :-D

      Odstrániť
  3. Článok mi pomohol, súhlasím s tým svetlom, ono urobí veľmi veľa. Ja fotím s iphonom 7, s fotkami sa treba pohrať, môžeš fotiť aj na mobil, keď vieš, ako na to, fotky budú pekné.

    Rebelliouslily

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. To svetlo robí extrémne veľa :-) Sama to vidím u seba, aj to už niekedy mám pocit, že mi tie softboxy nestačia..

      Odstrániť
  4. Se vším souhlasím. Dobré světlo, kulisy a podklad udělají hodně. Já také nejsem bůhví jaký odborník, ale i tak se snažím, aby fotka ve výsledku vypadala co nejpoužitelněji. Když pak nejde přečíst ani název make-upu na lahvičce, je to tragédie :-)
    All my cosmetics

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Já když vidím své první fotky a to, co fotím teď, tak se musím smát, protože dřív t bylo fakt strašný. :D

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Úplne s tebou súhlasím. Ja keď som videla moje prvé fotky a tieto, čo teraz fotím tak je to obrovský pokrok. A verím, že čím ďalej tým to pôjde lepšie. Musím však podotknúť, že stále nemám profesionálny fotoaparát. Osobne si ale myslím, že ani tie prvotné fotky neboli u teba nejak katastrofálne.

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Veľmi pekný článok! Od mojich začiatkov na blogu vidím rozdiel vo fotografiách aj ja, čo je ale len dobre. Človek sa má vždy čomu priučiť. Už dlhšie hľadám v dome miesto, kde by som si spokojne mohla postaviť svoj foto-kútik, no zatiaľ som nenašla to správne, keďže často upravujem fialkový odtieň z fotiek, ktorý robí fialová stena v izbe, v ktorej jedinej môžem aktuálne fotiť :) Samozrejme, teraz keď je tu jar, určite si niečo nájdem aj vonku, takže sa teším na nové veci a spoznávanie nejakých nových funkcií na foťáku :)
    Caroline

    OdpovedaťOdstrániť
  8. Veľmi pekný blog �� kde ťa môžem sledovať ?

    OdpovedaťOdstrániť
  9. Takové rady se vždycky hodí! Mě nadchla obzvlášť na s pozadím! Vždy, když chci nafotit produkty na blog, tak lítám všude možně, jen abych našla to správné pozadi a ono při tom stačí koupit kus laminátové podlahy a vše je hotovo! :D

    Máš moc krásný blog!

    S pozdravem,
    Natálie z Mare di Fragole

    OdpovedaťOdstrániť
  10. Ďakujem za rady a inšpiráciu ☺️.. tie tapety a pod. by ma vôbec nenapadli a je to určite skvelý napad ☺️

    OdpovedaťOdstrániť
  11. Ozaj zaujímavý článok, z ktorého som sa veľa naučila. Zaujalo ma akurát to swatchovanie lebo som asi nepochopila ani výrazu, neviem ho z hlavy preložiť tak idem googliť :D aale akurát sa snažím prísť na to ako fotiť podobné makro ako máš to s rozmazaným pozadím (zrejme to bude aj význam slova swatch?)...no idem googliť :D
    www.recenzie-kozmetiky.blogspot.sk

    OdpovedaťOdstrániť